НА ЗАХИСТІ ЛІСУ ВІД ПОЖЕЖ

10.04.2019 14:53

Про шкоду для природи та небезпеку для людей, яку завдають пожежі в екосистемах, йшлося на спільному брифінгу за участі начальника відділу охорони та захисту лісу Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктора Глущика.

Він зауважив, що з початку року в держлісфонді області зафіксовано 2 пожежі у Березнівському та Клесівському лісгоспах, які перейшли на лісові масиви з інших екосистем. Водночас, за весь 2018 рік в області було 3 лісових пожежі. Усі загоряння виникають через людську недбалість і безпечність, зокрема під час випалювання сухої трави.

На значному зростанні випадків загоряння в екосистемах наголошують і рятувальники. З початку цього року вже зафіксовано понад 60 пожеж, тоді як за весь 2018 рік їх було 112. На порушників правил пожежної безпеки на Рівненщині, працівники екологічної інспекції Поліського округу склали 33 протоколи на суму понад 10 тис грн.

Водночас неналежне покарання за порушення правил пожежної безпеки призводить до численних випадків підпалів, переконаний начальник відділу охорони і захисту лісу Віктор Глущик. Адже за останні п’ять років жоден палій не був притягнутий до кримінальної відповідальності. Відтак лише посилення відповідальності за спалювання сухої трави, підпали і виникнення пожеж в екосистемах дозволить ефективно боротися з цими порушеннями.

На сьогодні працівники державної лісової охорони докладають максимум зусиль для профілактики виявлення лісових пожеж, а також оперативній локалізацій можливих осередків загоряння.