ЛІСІВНИКИ РІВНЕНЩИНИ ПІДСУМУВАЛИ РОБОТУ

10.05.2019 10:49

Майже 3,5 тис га посаджених лісів, 181,63 млн грн сплачених податків та зборів (що на 15,7 млн більше відповідного періоду минулого року), понад 13 тис грн середньомісячна заробітна платня – таким цифрами підсумував роботу лісової галузі Рівненщини у першому кварталі 2019 року начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Віталій Сухович на зустрічі з журналістами.

В умовах збільшення податкового навантаження, зниження цін на сировину та проблемами з реалізацією, зокрема дров паливних, державні лісогосподарські підприємства Рівненської області демонструють стабільну й ефективну роботу.

Серед головних питань, над вирішенням яких працюють лісівники Рівненщини, – всихання соснових лісів, крадіжки та незаконний видобуток бурштину, – зазначив Віталій Сухович, розповідаючи про сучасний стан ведення лісового господарства в області, структурні та організаційні зміни, які відбулися в лісовій галузі області за останній два роки.

Проблема всихання соснових насаджень, яка актуальна не лише для України, а й для Європи, на жаль, не оминула Рівненську область. На сьогодні понад 22 тис га соснових насаджень потребують проведення санітарних заходів. Ефективних засобів боротьби зі шкідниками, які пошкоджують соснові дерева, окрім як проведення санітарних рубок з подальшим відновленням деревостанів, на сьогодні немає, зауважив Віталій Сухович. Всихання завдає не лише екологічної шкоди, а й призводить до економічних втрат. Адже через хворобу високоякісна дерева за лічені тижні стає дров’яною. А це збитки як для підприємства, так і для бюджетів усіх рівнів. Тому актуальним питанням залишається зміна законодавчої бази, яка б дозволила оперативніше здійснювати санітарні заходи у лісах.

Також законодавчого вирішення потребує питання незаконного видобутку бурштину, яка роками лишається проблемним для Рівненської області. Адже тут лише у держлісфонді налічується 5816 га земель, порушених внаслідок незаконного видобутку сонячного каменю, і на сьогодні завдання державної лісової охорони не допустити збільшення цих площ.

У І кварталі 2019 року в області зафіксовано 195 випадків незаконних рубок та крадіжок лісу, через які завдано збитків на суму 1,616 млн грн. 29 справ з початку року було передано до правоохоронних органів і, на жаль, лише 1 була розглянута в суді, - констатував начальник облуправління лісового та мисливського господарства.

-         Для боротьби з лісокрадами у лісгоспах працюють рейдові мобільні групи, для поліпшення якості роботи будуть створюватися додаткові у Зарчіненському, Дубровицькому та Березнівському районах, - наголосив Віталій Сухович.

Не оминули у розмові тему лісових пожеж, яких з початку року в області трапилося вже 12 випадків на площі 9,8га. Головне завдання працівників лісового господарства – це вчасне виявлення та оперативна локалізація загорянь, для цього всі лісництва області забезпечені необхідними засобами та технікою.

-         Прикро, що більшість випадків лісових пожеж, зокрема останній на території Рівненського природного заповідника, виникають через людську недбалість, - зауважив Віталій Сухович, - з населення проводиться профілактична робота, аби донести інформацію про небезпеку пожеж в екосистемах.   

Лісове господарство – складна галузь, де під пильною увагою потрібно тримати різні напрями роботи, водночас для лісівників Рівненщини в пріоритеті було і залишається відновлення та збереження лісів.