НА РІВНЕНЩИНІ РОЗПОЧАВСЯ СЕЗОН ЗАГОТОВЛІ ЧОРНИЦЬ

21.06.2019 15:13

В області розпочався сезон заготівлі чорниць. На сьогодні вже 24 підприємців подали заявки в обласне управління лісового та мисливського господарства на заготівлю чорниці в об’ємі майже 450 тонн. Найбільше чорниць цьогоріч планують заготовити у Дубровицькому та Зарічненському, районах Рівненської області.

Нагадуємо, що збір, заготівля (в тому числі купівля у населення) дикорослих плодів, ягід, лікарських рослин та іншого, або продуктів їх переробки для потреб комерційної та виробничої діяльності проводиться в порядку спеціального використання на основі лімітів, затверджених органом виконавчої влади, та дозволів (лісових квитків), виданих постійними лісокористувачами.

Рівненська обласна рада своїм рішенням «Про погодження лімітів на спеціальне використання лісових ресурсів при здійсненні побічних лісових користувань, заготівлі другорядних лісових матеріалів на 2015-2020 роки» погодила ліміти на заготівлю чорниці в об’ємі 6260 тонн. А для забезпечення постійного контролю в галузі охорони і збереження побічних лісових ресурсів в процесі їх заготівлі на території держлісфонду в області працюють спеціальні рейдові групи, які слідкують за дотриманням законодавства під час заготівлі дикорослих ягід.

Наголошуємо, що для громадян, які заготовляють лікарські рослини, гриби, ягоди, горіхів тощо для власних потреб, жодних дозволів чи лісових квитків не потрібно. Оскільки відповідно до нормативних документів «збір громадянами дикорослих трав’яних рослин, квітів, грибів, ягід, горіхів та інших плодів для власного споживання у лісах державної та комунальної власності, належить до загального використання лісових ресурсів і провадиться безкоштовно  в межах встановлених максимальних норм безоплатного збору лісових ресурсів».