ДЕРЖЛІСГОСПИ РІВНЕНЩИНИ РОЗШИРЮЮТЬ МЕРЕЖУ ЕЛЕКТРОННИХ МАЙДАНЧИКІВ ДЛЯ ПРОДАЖУ ДЕРЕВИНИ

05.02.2020 17:58

Про розширення мережі електронних майданчиків для продажу деревини, зокрема про реалізацію її через електронну торгову систему «Прозорро. Продаж» йшлося сьогодні на нараді з головними інженерами підвідомчих підприємств Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Ось уже кілька років вся заготовлена держлісгоспами деревина реалізується через аукціони, останнім часом це відбувається на електронних торгах. На жаль, на сьогодні в області є надлишок низькотоварної деревини, яка заготовляється під час проведення санітарних рубок через масове всихання соснових насаджень. Така деревини не користувалася попитом на аукціонах, які проводилися впродовж останнього місяця. Так ресурси заготівлі І кварталу 2010 року 9 разів виставлялися на торги, і найбільший відсоток реалізації становив лише 20%. З іншого боку, у лісгоспах скаржаться  і на те, що не всю викуплену деревину на аукціонах споживачі потім забирають і, відповідно, за неї не розраховуються.

Крім того, великі базові споживачі низькотоварної деревини, які працюють в нашому регіоні, участь в аукціонах не беруть. Схожа ситуація і по іншим сортиментах: лісоматеріалах круглих хвойних, березових і вільхових.

Тому лісівники сподіваються, що розширення мережі електронних майданчиків для реалізації деревини допоможе вирішити проблему. Начальник Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства Віталій Сухович наголосив на необхідності налагодження ефективнішої та більш плідної співпраці держлісгоспів з місцевими деревообробними підприємствами. Адже стабільна робота державних лісогосподарських підприємств – це наповнення бюджетів усіх рівнів, збереження офіційних робочих місць з гарантованим соціальним захистом працівників, фінансова можливість для якісного збереження та охорони лісу.