Результати роботи лісової галузі Рівненщини за 7 місяців 2020 року

01.09.2020 09:24

Майже 301,5 млн грн сплачених податків та зборів, зокрема майже 58 млн. грн. Єдиного соціального внеску – такий внесок лісівників Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства до бюджетів різних рівнів з початку 2020 році. Про це йшлося на обласній нараді за результатами роботи за 7 місяців цього року. Окрім аналізу фінансових показників, говорили і про хід виконання лісогосподарських завдань, стан охорони лісу від самовільних порубок та пожеж, а також ефективність використання лісосировинних ресурсів.

????Попри те, що планові завдання з посадки лісу в області виконані ще навесні – з початку року створено 3235 га лісових культур, восени, за сприятливих погодних умов, лісівники планують продовжити висаджувати ліс і заліснювати зруби вже цього року. Уже На Рівненщині активно впроваджують сучасні технології у лісовідновленні – висаджують сіянці сосни та дуба із закритою кореневою системою.

????З початку року в області активізувалася боротьба з лісокрадами. За результати роботи державної лісової охорони за 7 місяців 2020 року складено 240 протоколів про лісопорушення, кубомасою 550 м куб. Добровільно лісопорушники відшкодували 458 тис грн завданих збитків. 69 справ передано в правоохоронні органи та суди. Хоча вирішення проблеми крадіжок лісу потребує комплексного підходу. Бо посилити потрібно відповідальність за використання у виробництві нелегальної деревини, створити робочі місця з гідними умовами праці та конкурентним заробітком.

????Охорона лісу від пожеж – ще одна тема, на яку звертали посилену увага на нараді. Незважаючи на ретельну підготовку підвідомчих підприємств до пожежонебезпечного періоду, посушлива, вітряна весна завдала чималих клопотів лісівникам. Вони були змушені не лише оперативно ліквідовувати загорянні у лісових масивах, а й гасити вогонь на землях, що безпосередньо примикають до лісу (у тому числі сільськогосподарські підпали). Восени, коли за прогнозами буде посушлива погода, небезпека виникнення лісових пожеж знову зросте.

Начальник Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства Віталій Сухович наголосив:

- Більшість випадків загоряння в лісових масивах – це поширення вогню унаслідок випалювання сухої рослинності. Відтак працівники державної лісової охорони повинні подбати про належний стан мінералізованих смуг, оборати лісові масиви, щоб відмежувати їх від полів і не допустити поширення вогню у лісах. Постійний моніторинг ситуації у держлісфонді, оперативна реакції на надзвичайні ситуації допоможуть уникнути нових випадків лісових пожеж.

Лісова господарство –важлива галузь для економіки області та країни загалом, бо ефективна робота державних лісогосподарських підприємств – це не лише наповнення бюджетів усіх рівнів, а й конкурентна зарплатня, підтримка соціальних проектів, - зазначив Віталій Сухович, - тому закликаю усіх до ефективної та якісної роботи, результати якої ми вже зможемо проаналізувати за 9 місяців цього року.