ЛІСІВНИКИ ДО САДІННЯ ЛІСУ ГОТОВІ, ЧЕКАЮТЬ ПОГОДУ

08.09.2020 10:21

 На сприятливу погоду очікують лісівники Рівненщини, аби вже восени продовжити посадку лісу. Щоправда річні плани в області виконали ще навесні (з початку року створено 3235 га лісових культур), тож восени лісівники планують заліснювати зруби вже цього року. Для цього в розсадниках вирощено понад 30 млн штук сіянців та саджанців. Цей високоякісним посадковий матеріал є запорукою успішної лісокультурної кампанії весни 2021 року.

Нині в області створено широку мережу постійних і тимчасових розсадників з сучасними тепличними відділеннями, де ведеться робота з вирощування садивного матеріалу в умовах контрольованого середовища та з закритою кореневою системою. Така практика дає можливість ефективно проводити роботи з вирощування садивного матеріалу, застосувати весь комплекс робіт з агротехніки, максимально використовувати механізацію, гербіциди та інші сучасні технології, адже всі процеси відбуваються під постійним пильним контролем фахівців.

Кліматичні зміни, масове поширення шкідників та хвороб спонукають працівників лісового господарства ретельніше підходити до створення лісових культур на різних етапах. Тому лісівники експериментують: використовуються різні технології підготовки ґрунту, створюють змішані схеми при посадці, вводять породи-інтродуценти, залишаються зруби під природне поновлення, ця практика особливо поширена в європейських країнах, тощо. За впровадженням нових методів ведеться детальне спостереження, щоб визначити найоптимальніший і найефективніший спосіб отримання у майбутньому стійких, висопродуктивних лісових насаджень.

-         Тому у пріоритеті в наших працівників – створення високопродуктивних насаджень, які у першу чергу виконуватимуть своє екологічне завдання, будуть корисними для людей, - зауважив начальник Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства Віталій Сухович.