Коментар начальника Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства Віталія Суховича щодо реформування лісового господарства

12.03.2021 15:49

 

Питання реформування лісового господарства в Україні назріло вже доволі давно. Адже зміни, які відбуваються в суспільстві, технологічних процесах і навіть у навколишньому середовищі, вимагають динамічних організаційних та структурних змін, пошуку сучасних методів у роботі лісівників.

На сьогодні ми напрацьовуємо пропозицій з розробки майбутньої структури. У перспективі це дозволить не лише ефективно, відповідно до сучасних викликів займатися лісорозведенням, лісовідновлення, охороною лісів, а й забезпечити більш потужний економічний розвиток нашим підприємствам, конкурентний на ринку рівень соціального захисту працівників лісового господарства. Зрозуміло, що для цього необхідно враховувати особливості ведення лісового господарства у різних регіонах, щоб у результаті отримати максимально ефективну модель ведення лісового господарства для всієї України.

Водночас, обговорюючи питання реформування, необхідно врахувати ризики, які можливо виникнуть у разі проведення таких заходів, а також забезпечити прийняття необхідних законодавчих змін, які повинні передувати проведенню реформування лісового господарства. Адже саме зміна системи оподаткування, зменшення податкового тиску, державна підтримка дасть лісовим господарствам поштовх до модернізації і сучасного оновлення відповідно до запитів сьогодення.

Рівненщина вже має досвід ефективного впровадження змін у роботі лісового господарста на базі пілотних підприємст. Відтак ми знаємо, як прорахувати та мінімізувати всі можливі ризики. Тому переконані, що зможемо врахувати весь отриманий досвід для впровадження тих змін, які принесуть максимальну користь державі, громаді, будуть економічно обґрунтовані і екологічно зорієнтовані.

На сьогодні ми напрацьовуємо ідеї і стратегії, які дають можливість говорити, що укрупнення державних лісогосподарських підприємств у перспективі дозволить зекономити державні ресурси – фінансові, матеріальні та інші. А також поліпшити рівень соціального захисту працівників лісового господарства.

Саме професійні кадри у лісовій галузі – це один з найбільших наших капіталів і надбань, які потребують збереження за будь-яких змін. Тому ті фахівці, які постійно прагнуть розвитку і професійного вдосконалення, готові ефективно працювати з викликами сьогодення, завжди будуть затребувані у лісовому господарстві.