Підсумки пожежонебезпечного періоду 2021

01.02.2022 11:32

Уперше за останні роки, у 2021 році у держлісфонді Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства не було зафіксовано жодної пожежі.

Для порівняння, у 2020 році зареєстровано 76 випадків лісових пожеж на площі 138,7 га, у 2019 – 12 випадків (площа 9,8 га).

Однією з причин, яка сприяла ефективному захисту лісу від вогню, стала ретельна підготовка державної лісової охорони до пожежонебезпечного періоду. Навесні минулого року відбулися навчання щодо спільних дій служб цивільного захисту з гасіння лісових пожеж, лісівники області провели обласний семінар щодо готовності лісогосподарських підприємств до пожежонебезпечного періоду 2021 року, навчання відбулися в усіх держлісгоспах Рівненщини.

А лісогосподарські підприємства вклали чимало власних коштів для зміцнення матеріально-технічної бази, придбання техніки та обладнання для профілактики та боротьби з лісовими пожежами.

Так у минулому році держлісгоспи додатково придбали 1 пожежний автомобіль (на сьогодні їх 87), 10 пожежних модулів (47 в наявності), 162 мотоцикли (із 192, які є на сьогодні).

Для оперативного виявлення можливих лісових пожеж додатково було встановлено 17 телевізійних систем відеоспостереження. Тож на сьогодні держлісфонд Рівненської області перебуває під наглядом 69 камер відеоспостереження, а на підприємствах ефективно працюють централізовані диспетчерські пункти протипожежного відеоспостереження, які дозволяють оперативно виявляти та локалізовувати місця загоряння. Водночас у лісах залишається 90 пожежних спостережних веж, які традиційно використовувалися для контролю за пожежною ситуацією.

Також для спостереження за лісам працівники державної лісової охорони використовують квадракоптери. Нині у розпорядженні їх 13 штук, 5 з яких придбали у 2021 році.