Головне, щоб лісівники чули суспільство, а суспільство чуло лісівників, - Володимир Бондар на ІІІ Форумі місцевого розвитку

23.06.2018 12:20

Сьогодні заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів України Володимир Бондар взяв участь у панельній дискусії про розвиток лісового господарства у рамках ІІІ Форуму місцевого розвитку, який відбувається у м. Трускавець Львівської області.

Разом з ним у дискусії взяли участь Голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, Посол Сейму Республіки Польща Анна Палюх, Голова Сколівської районної ради Львівської області Микола Романишин.

«Світовий досвід показує те, що ведення лісового господарства має бути в руках фахівців, а саме у лісівників. І саме лісівники повинні приймати рішення в кожному окремому випадку, як працювати, як вести лісове господарство, які дерева відводити для заготівлі. Так є у всьому світі, і так має бути в Україні. Коли виконуються закони і правила, тоді суспільство буде розвиватися, і буде з лісом», - підкреслив заступник Голови Держлісагентства Володимир Бондар, відповідаючи на питання модератора заходу.

Він навів приклад здійснення санітарно-оздоровчих заходів в Україні та за кордоном. «У Польщі, в Словенії, Австрії, коли в лісі знаходять хворе дерево, то його лісівник, на якого покладено такі обов’язки, відводе у рубку. Це займає декілька днів. А в Україні, коли всихання лісів набуло катастрофічних масштабів, лісівники щонайменше витрачають два місяці на отримання різних документів. І від цього, у першу чергу, страждає ліс, адже створюються сприятливі умови для поширення шкідників», - зазначив Володимир Бондар.

Окрім того, на запитання модератора щодо рівня довіри до лісової галузі України, заступник Голови відомства наголосив, що сьогодні висока оцінка ведення лісового господарства дана не лише фахівцями з України, а й з інших країн.

«Наприклад, нещодавно відвідав наших колег у Словенії та Австрії. І вони завжди підтверджують, що, перебуваючи в Україні, вони бачили достатньо високий рівень ведення лісового господарства. Це говорить про те, що рівень підготовки фахівців, рівень відповідальності за майбутнє лісів у нас в Україні є достатньо високим», - підкреслив Володимир Бондар.

Він також зазначив, що дійсно в лісовій галузі є й проблеми: «Їх потрібно вирішувати і за допомогою суспільства. Але вирішувати їх потрібно фахово та відповідально. І розуміти, що за кожним рішенням, і суспільним у тому числі, стоять роки праці цілої галузі. Якщо ми говоримо про довіру до лісової галузі, то це питання, над яким нам потрібно спільно працювати. У кожному цивілізованому суспільстві є розвинений діалог. Діалог між галуззю та суспільством. Хочу, щоб такий діалог в Україні також існував. Ми не повинні боятися складних питань. Ми повинні завжди мати можливість на них відповідати. Там, де є проблеми – шукати шляхи їх вирішення. Головне, щоб лісівники чули суспільство, а суспільство чуло лісівників. Думаю, що організація такого суспільного діалогу і буде відповіддю на питання, як підняти рівень довіри до лісової галузі», - зазначив заступник Голови Держлісагентства Володимир Бондар.

У свою чергу, голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, аналізуючи, що чекає на ліси в Українських Карпатах, розпочав з глобального питання: ліс це питання екології чи економіки?

«Лісове господарство генерально ми розвиваємо в напрямку заповідання, збільшення рекреаційного потенціалу та відсотку лісовідновлення? Чи ми бачимо у лісі, в першу чергу, економічні показники заготівель, прибутків лісопереробної галузі та зайнятість на місцях? Ми на всіх рівнях, постійно відкладаємо відповідь на цей виклик, а дарма – XXI століття надворі. А це насправді великий виклик. Судячи із «зусиль» окремих урядових функціонерів минулого року, мовляв, давайте зробимо єдиний лісгосп на всю країну, ставлення центральної влади до лісу таки мегаспоживацьке. Сюди додайте хронічне недофінасування галузі в сусідніх з Карпатами регіонах, та повну відсутність державної програмної підтримки на лісовідновлення, приміром, чи осучаснення матеріально-технічної бази лісгоспів і так далі. Не розумію, чому на підтримку бізнесових галузей на кшталт великого фермерства гроші є, а на підтримку лісу немає?! Мовляв, самі там заробите…», – сказав голова Львівської обласної ради.

Окрім того, в рамках дискусії начальник Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Дейнека презентував проект створення лісорозсадницького комплексу з вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою.

За його словами, проектом передбачається реконструкція існуючих виробничо-складських приміщень під цех посіву та упаковки сіянців і влаштування теплиць, полів дорощування для сіянців лісових деревних порід із закритою кореневою системою (ЗКС).

«Проектована річна потужність – 3 млн сіянців на рік із ЗКС. З використанням наявних теплиць на підприємствах Львівського ОУЛМГ + 3 млн сіянців на рік із ЗКС. Покращена коренева система + 4 млн сіянців на рік. Загалом приблизно 10 млн сіянців на рік», - розповів Анатолій Дейнека.