ПОСАДКА ЛІСОВИХ КУЛЬТУР ВЛІТКУ

14.08.2018 16:36

Вивчають сучасний досвід ведення лісового господарства, впроваджують новітні методи ведення лісового господарства, зокрема посадку лісових культур із закритою кореневою системою з метою продовження агротехнічних термінів посадки лісу лісівники ДП «Острозький лісгосп».

Звісно, що весна найсприятливіша пора для посадки лісу, адже грунт має достатньо вологи, відтак вищою є приживлюваність лісових культур. Проте, зважаючи на погодні умови, часто терміни весняної посадки бувають дуже стислими. Вивчаючи європейський досвід ведення лісового господарства, лісівники Острозького лісгоспу шукають шляхи, як продовжити терміни посадки лісових культур, тому й вирішили садити саджанці з закритою кореневою системою. Адже в умовах, коли саджанець знаходиться у торфовому горщечку, брикеті чи паперовій чашечці його коренева система не пошкоджується і має час для адаптації в новому середовищі.

Минулого року на базисному розсаднику Верхівського лісництва розпочали вирощувати сіянців із закритою кореневою системою на спеціально обладнаних майданчиках. На сьогодні підприємство має понад 30 тисяч такого садивного матеріалу.

Цьогоріч, відповідно до розробленого спеціалістами лісгоспу графіку, почали створювати експериментальні лісові культури. Перша така посадка відбулася 31 липня 2018 року. За допомогою спеціальних мечів було висаджено 2 тисяч сіянців модрини європейської, які виростили у таблетках JIFFY ( виробництво Данія). Наступна ділянка буде засаджена через місяць. Щоб фахівці підприємства мали можливість порівняти результати і оцінити приживлюваність лісових культур у різні періоди, щоб у майбутньому лісівники не залежали від стислих весняних термінів ля посадки лісу.