На колегії Держлісагентства обговорили результати та плани лісокультурної кампанії

22.02.2019 13:50

Під головуванням заступника Голови відомства Володимира Бондаря відбулося засідання колегії Державного агентства лісових ресурсів України.

Під час засідання розглянуто питання про результати лісокультурного виробництва у 2018 році та завдання на 2019 рік.

Зокрема, начальник Управління лісового господарства та відтворення лісів Держлісагентства Володимир Романовський повідомив, що у минулому році відтворення лісів виконано на площі 43,9 тис. гектарів, що становить 109,9% до річного завдання. Весь обсяг робіт виконаний на землях лісогосподарського призначення і на землях, що передані державним підприємствам для лісорозведення. У тому числі на площі 1,9 тис. гектарів було створено нові ліси.

Найбільший обсяг нових лісів змогли виконати Полтавське, Запорізьке, Кіровоградське та Луганське обласні управління лісового та мисливського господарства – разом 1292 гектари або 67,2% від загальної площі нових лісів.

Через відсутність необхідного державного фінансування не виконали завдання по створенню нових лісів підприємства Донецького і Херсонського обласних управлінь лісового та мисливського господарства.

До лісових культур зараховано також 14,9 тис. гектарів лісових насаджень, створених шляхом природного поновлення, що становить 35,6% від відновлення лісів у 2018 році. Майже 87% природного поновлення зосереджено на Поліссі і в Карпатському регіоні, тобто на територіях, що за лісорослиннимиумовами є сприятливими для відновлення лісів таким способом.

Окрім того, на колегії зазначила, що обсяг відновлення лісів у 2018 році в цілому по Держлісагентству зменшився на 10 тисяч гектарів у порівнянні з 2017 роком або на 19%, в тому числі шляхом природного поновлення - на 4 тисячі гектарів або 21%. Це результат дії нових Санітарних правил в лісах України. У той же час підприємства Волинського обласного управління не зменшили, а навпаки, наростили обсяг лісовідновлення.

 

Також Володимир Романовський поінформував щодо готовності підприємств галузі до лісокультурної кампанії у 2019 році.

Для забезпечення весняних лісокультурних робіт якісним садивним матеріалом у 2018 році в лісових розсадниках вирощено 245,8 млн шт. стандартного садивного матеріалу.

Протягом 2019 року передбачається виконати відтворення лісів на 38,2 тис. га, в тому числі 2,2 тис. га лісорозведення або нових лісів при передбаченому і своєчасному фінансуванні лісогосподарських підприємств Степової зони. У 8 областях південно-східного регіону, при сприятливих фінансових можливостях, буде створено більшу частину нових лісів – 1658 гектарів або 76%.

«Необхідно зазначити, що є необхідний резерв земель для створення нових лісів. Однак майже всі вони знаходиться в степових областях. На сьогодні на 17,6 тис. гектарів оформлені речові права на земельні ділянки, що при належному фінансуванні дає нам можливість у кілька разів збільшити обсяг лісорозведення, ніж запланований на цей рік», - сказав Володимир Романовський.

Члени колегії Держлісагентства підкреслили, що завданням обласних управлінь є забезпечення своєчасного і повноцінного контролю за якістю та проведенням в оптимальні терміни всіх лісокультурних робіт, інформування громадськості через ЗМІ.

У свою чергу, заступник Голови Держлісагентства Володимир Бондар звернув увагу на те, що питання роботи з громадськістю та засобами масової інформації – це питання виживання галузі. «Їх потрібно ставити нарівні з усіма іншими професійними напрямами нашої діяльності. Так, ми трохи активізувалися у цьому напрямку. Але належного рівня на сьогодні ще не досягли. Нам потрібно популяризувати нашу роботу. Говорити доступною мовою з громадськістю – має стати нашою функцією. Керівники управлінь, лісгоспів і всі інші мають бути активними учасниками спілкування з громадськістю», - сказав він.