Підприємства Держлісагентства сплатили 6 млрд грн податків за 9 місяців

19.10.2021 10:06

Відновлення та охорона лісів, інвентаризація, діджиталізація і оптимізація підприємств - те, над чим зараз активно над цим працюємо.

За 9 місяців 2021 року підприємства Державного агентства лісових ресурсів України сплатили 6 мільярдів гривень податків. Це на 39% більше, ніж у аналогічному періоді 2020 року.

“Чистий прибуток за 9 місяців 2021 року склав 347 млн грн. Якщо порівнювати цей показник з аналогічним періодом 2020 року, маємо позитивний результат: він збільшився на 139%”, - повідомив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський.

Крім того, чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за 9 місяців склав 15,6 млрд грн. У порівнянні з аналогічним періодом 2020 року він збільшився на 53%.

“За ці 9 місяців нам вдалося збільшити середньомісячну заробітну плату на 46%. Сьогодні вона складає 15 тисяч грн”, - зауважив Голова Держлісагентства Юрій Болоховець.

У рамках програми Президента “Зелена країна” вже висаджено більше 5,5 мільйонів майбутніх дерев. Цієї осені заплановано висадження 30 мільйонів сіянців.

Кількість пожеж, у порівнянні з 2020 роком, зменшилася в 5 разів. Середня площа пожежі зменшилася в 49 разів.

Також за 9 місяців вдалося розпочати і реалізувати важливі процеси:

  • Стартувала національна інвентаризація лісів. Сьогодні польові роботи тривають в межах Київської, Сумської, Миколаївської Черкаської та Івано-Франківської областей. У ході інвентаризації 30 фахівців з 15 бригад зберуть більше 50 найменувань показників із 18 тисяч лісових ділянок, дерева на яких мають важливі екологічні та економічні характеристики.
  • Нам вдалось поступово перейти на вибіркові способи рубок.

«Спільно із Мінінфраструктури розвиваємо проект зі створення єдиної цифрової ТТН для перевезення деревини. Вона стане частиною центральної компоненти державних товаро-транспортних накладних. Окрім цього напрацьований новий формат універсальної е-ТТН, яка буде працювати паралельно із ТТН-ліс. Дія обох видів електронних ТТН буде поширюватися на всі види перевезень, всіх видів деревини і пиломатеріалів, і на всіх учасників ринку», - відзначив заступник Голови Держлісагентства з питань діджиталізації Віктор Смаль.

  • Електронні послуги і дозвільні документи

Послуга з отримання е-лісорубного квитка вже презентована представникам з «ДІЇ». Триває процес переговорів для відповідності всім критеріям «ДІЇ» і розміщення в офіційному середовищі.

Послуги з отримання е-посвідчення мисливця і е-контрольної відстрільної картки знаходиться на етапі бізнес-аналітики та готуються до впровадження.

  • Дешифрування космічних знімків для встановлення площі лісових насаджень
  • Підписаний меморандум співпраці із Державним космічним агентством. Згідно із цим документом, Держлісагентство отримує доступ до великої бази знімків лісів, що були зроблені із космосу. Ці знімки дозволять підвищувати точність дешифрування, оскільки мають високу роздільну здатність.
  • Телеграм-бот

Запущено перший офіційний телеграм-бот лісової галузі https://t.me/ukrforest_bot. За його допомогою будь-яка людина може повідомити про незаконну рубку, браконьєрство, пожежу у лісі, сформувати інформаційний запит та заявити про невиконання договорів.

Запущено окремий сайт, за допомогою якого будь-яка людина зможе відслідкувати виконання програми Президента “Зелена країна”. Крім того, на сайті можна зареєструватися на висадку, взяти участь в благодійній акції та розказати про власноруч висаджені дерева.