Лісівники готуються до пожежонебезпечного періоду

22.02.2022 11:51

?Державні лісогосподарські підприємства Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства вже розпочали підготовку до пожежонебезпечного періоду 2022 року. Про це розповів сьогодні начальник відділу охорони і захисту лісу облуправління Віктор Глущик на брифінгу в Рівненській обласній державній адміністрацій щодо небезпеки пожеж у природних екосистемах.

?Випалювання сухої рослинності у приватних господарствах та на сільськогосподарських землях становлять загрозу для лісових масивів саме навесні, коли зростає небезпека пожеж в екосистемах, зазначив заступник начальника ГУ ДСНС області Олег Панюк. Тому лісівники і рятувальники закликають громадян не порушувати правила протипожежної безпеки. Тим часом держлісгоспи створюють мінералізовані смуги для захисти лісів від поширення вогню.

?Загалом, у минулому році в області сталося 329 пожеж в екосистемах, що становить 25% від усієї кількості пожеж.

На щастя, у держлісфонді жодних пожеж зафіксовано не було. В тому числі і завдяки активній підготовці держлісгоспів, зміцненню матеріально-технічної бази, придбання техніки та обладнання для профілактики та боротьби з лісовими пожежами.

?Так у минулому році держлісгоспи додатково придбали 1 пожежний автомобіль (на сьогодні їх 87), 10 пожежних модулів (47 в наявності), 162 мотоцикли (із 192, які є на сьогодні).

Для оперативного виявлення можливих лісових пожеж додатково було встановлено 17 телевізійних систем відеоспостереження. Тож на сьогодні держлісфонд Рівненської області перебуває під наглядом 69 камер відеоспостереження, а на підприємствах ефективно працюють централізовані диспетчерські пункти протипожежного відеоспостереження, які дозволяють оперативно виявляти та локалізовувати місця загоряння. Також для спостереження за лісам працівники державної лісової охорони використовують квадракоптери. Нині у розпорядженні їх 13 штук, 5 з яких придбали у 2021 році.

?Начальник відділу охорони і захисту лісу Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Глущик нагадав, що за порушення вимог пожежної безпеки в лісах передбачені штрафи для громадян у розмірі від 1530 грн, а в окремих випадках і кримінальна відповідальність.