Роз'яснення щодо "сезону тиші" під час дії воєнного стану

04.04.2022 00:00

??Верховною Радою України 15.03.2022 прийнято Закон України № 2132-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності у сфері довкілля та щодо цивільного захисту на період дії воєнного стану», який вступив в дію 21.03.2022.
????Відповідно до другої частини Прикінцевих та перехідних положень цього закону на період дії воєнного стану на території України до дня його припинення або скасування зупинено дію частини п'ятої статті 39 Закону України «Про тваринний світ» (Відомості Верховної Ради України, 2002 р., № 14, ст. 97; 2021 р., № 47, ст. 382).
?Згідно із частиною п'ятою статті 39 Закону України «Про тваринний світ» у період розмноження диких тварин, з 1 квітня до 15 червня («сезон тиші»), забороняється:
??проведення робіт та заходів, які є джерелом підвищеного шуму та неспокою (у тому числі пальба, проведення вибухових робіт, феєрверків, концертів, фестивалів, використання моторних маломірних суден (крім їх використання під час здійснення контролю у сфері охорони, використання і відтворення рослинного і тваринного світу та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій);
??здійснення всіх видів рубок головного користування та всіх видів рубок формування і оздоровлення лісів на всіх лісових ділянках, що належать до відтворювальних ділянок відповідно до упорядкування мисливських угідь, високогірних лісів, приполонинних лісів, лісів у ярах, балках і річкових долинах, лісових ділянок на схилах ярів, балок, обривів, осипів і зсувів, берегозахисних ділянок, лісових ділянок навколо витоків річок, уздовж межі з безлісною місцевістю, лісів у мокрих та сирих типах лісорослинних умов, у межах територій природно-заповідного фонду;
??меліоративний вилов біоресурсів, здійснення науково-дослідного, науково-конструкторського, науково-промислового лову із залученням технічної бази промислових рибальських підприємств, проведення ралі та інших змагань на транспортних засобах.
????Розберемося в ситуації щодо призупинення дії другого абзацу (стосовно рубок).
1?? У країні йде війна. На частині території ведуться активні бойові дій – «сезон тиші» в таких умовах апріорі неможливий.
2?? Частина територій тимчасово окупована – на них взагалі неможливо вести будь-яку діяльність.
3?? Під час війни країна задля збереження державності та цілісності потребує великих ресурсів, у тому числі і деревини (для будівництва фортифікаційних споруд, опалення як військових так і цивільних, для приготування їжі та забезпечення елементарних побутових потреб, особливо тимчасово переміщених осіб). Лісівники, зі свого боку, намагаються максимально цьому сприяти.
??Тепер детально щодо категорій лісів, де заборонені рубки у «сезон тиші».
????Відтворювальні ділянки відповідно до упорядкування мисливських угідь – виділяються відповідно до вимог статті 27 закону України «Про мисливське господарство та полювання», а також Порядку визначення територій для охорони та відтворення мисливських тварин (відтворювальних ділянок), затвердженого наказом Держкомлісгоспу України від 22.01.2004 № 4 та зареєстрованого у Мін’юсті України від 05.02.2004 за № 158/8757 (далі – Порядок). Відповідно до Порядку проведення комплексу лісогосподарських робіт на території відтворювальних ділянок є обмеженим і потребує обов’язкового погодження з користувачем мисливських угідь протягом усього року;
????Високогірні ліси, приполонинні ліси – відповідно до закону України «Про заборону на проведення суцільних рубок у гірських ялицево-букових лісах Карпатського регіону» від 10.02.2000 № 1436-ІІІ (в редакції закону України від 30.10.2019 № 249-ІХ) у таких лісах встановлена заборона на проведення рубок протягом усього року;
????Ліси у ярах, балках і річкових долинах, лісові ділянки на схилах ярів, балок, обривів, осипів і зсувів, берегозахисні ділянки, лісові ділянки навколо витоків річок, уздовж межі з безлісною місцевістю – усі перелічені лісові ділянки відносяться до особливо захисних лісових ділянок, порядок і нормативи виділення яких передбачені Порядком поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 16.05.2007 № 733. Режим лісокористування у цих ділянках протягом усього року є також обмеженим;
????Ліси у мокрих та сирих типах лісорослинних умов – іншими словами – це болота та заболлочені ділянки. У весняно-літній та осінній період на таких ділянках технологічно неможливо здійснювати лісогосподарські заходи, так як там стоїть вода і жодна техніка чи механізм у таких умовах працювати не зможе (людина також). У таких умовах лісозаготівля (рубки) можуть проводитися лише у зимовий період при низьких температурних показниках, коли болото замерзає;
????Території природно-заповідного фонду – не лише лісогосподарська, а й інша господарська діяльність на цих територіях здійснюється відповідно до вимог закону України «Про природно-заповідний фонд України». Відповідно до українського законодавства діяльність на таких територіях аж занадто обмежена в порівняні з європейським законодавством.
??Окрім того, відповідно до статті 48 Лісового кодексу України затверджені матеріали лісовпорядкування є обов'язковими для ведення лісового господарства, планування і прогнозування використання лісових ресурсів.
??Лісовпорядкування при плануванні лісогосподарських заходів в обов’язковому порядку враховує усі вищенаведені вимоги законодавства до ведення лісового господарства, які зазначаються у матеріалах лісовпорядкування.
??Затвердження та погодження цих матеріалів здійснюється відповідно до статті 48 Лісового кодексу України.
????Тобто на переважній більшості зазначених у законі України «Про тваринний світ» лісових ділянках, так чи інакше обмежена чи заборонена лісогосподарська діяльність протягом усього року, а не лише у «сезон тиші».