РАЗОМ МИ СИЛА!

03.06.2022 14:41

Надійний волонтерський тил з перших днів війни ще у 2014 році тримають лісівники Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Нових обертів ця робота набула 24 лютого 2022 року, після повномасштабного вторгнення російської федерації, розповів начальник Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства Віталій Сухович:

-         Неймовірно пишаюся, що з перших днів активної фази війни жоден наш працівник не лишився осторонь. У нас велика кількість мобілізованих, ще більше лісівників вступили до територіальної оборони, а решта вже понад три місяці волонтерять на місцях. Люди самостійно перераховують власні одноденні заробітки, премії на потреби військових чи благодійних фондів, здають кров, домагають харчами, плетують сітки, сортують вантажі тощо. Завжди знав, що лісівники – це надійна і потужна сила, війна це ще раз чітко показала. На жаль, нам спільно вже довелося переживати втрати: 11 квітня загинув у бою за Україну верстатник деревообробних верстатів ДП «Клесівський лісгосп» Анатолій Саратов. Поранений Анатолій розкряжувальник нижнього складу ДП «Рафалівський лісгосп» Анатолій Оштук. Щира подяка нашим Героям!

Нині ми турбуємося за всіх українських військових, тому волонтерська робота постійно триває. Умовно її можна розділити на кілька напрямів: як от допомога Київській, Чернігівській, Запоріжській, Одеській, Миколаївській областям продуктами та медикаментами. Ми возили та передавали їх в обласні управління лісового господарства та військові адміністрації для тих, хто постраждав від російської окупації.

Також наші державні лісогосподарські підприємства самостійно співпрацюють з держлісгоспами, які постраждали від військових дій, і надають їх необхідну допомогу.

На сьогодні налагоджена робота державних лісогосподарських підприємств Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства з підтримки гуманітарної програми “Business for ukrainian people” волонтерського руху Ukraine for Heroes. Наші працівники перерахували 590 тис грн зі свого заробітку на потреби фонду, який забезпечує продуктами та гігієнічними пакетами, аптечками військових та цивільних. І ось лісівники підтримали нову ініціативу Фонду, на реалізацію якої перерахували 1,5 млн грн зі свого заробітку.  

Ми постійно підтримуємо зв’язок з нашими колегами-лісівниками, які зараз перебувають на фронті і боронять нашу землю від ворога. Відповідно до їх запитів і потреб, за фінансової підтримки всіх первинних профспілкових організацій, лісгоспи області придбали військову амуніцію на загальну суму понад 300 тис.грн. Це військова форма, взуття, рюкзаки, окуляри та рукавиці тактичні, військові плащі, різноманітне військове спорядження. Завіз усе на передову безпосередньо начальник обласного управління Віталій Сухович.

Кілька днів тому лісівники ДП «Рокитнівське лісове господарство» також доправили гуманітарну допомоги для бійців ЗСУ, що захищають нас у Слов’янську, Ізюмі та Бахмуті.

Також постійно відбувається підтримка профспілковими комітетами вимушено переміщених осіб, які мешкають у профспілковому санаторії «Горинь» в сел. Степань. Від початку лісівники опікуються їхнім побутом, і ось знову профспілкові організації додатково перерахували ще 60 тис.грн. на потреби громадян, які змушені покинути свої домівки.

Загалом за понад три місяці війни, держлісгоспи Рівненщини разом з профспілковими комітетами надали для ЗСУ, тероборони, інших формувань, а також колегам, які постраждали від військової агресії, та вимушено переміщеним особам допомоги на загальну суму майже 5 млн.грн, з них 1,6 млн грн. – це кошти профспілкових комітетів. Також наші підприємства передали на потреби військових 84 автомобілі, з яких 46 – вантажні.

Поруч з цим, триває щоденна робота лісівників на місцях. Лісгоспи області успішно завершили весняну лісокультурна кампанію, під час якої відновили понад 4300 га лісових насаджень, зокрема створили 225 га нових лісів, висадили 24,7 млн штук сіянців.

-         Навесні всі працювали максимально злагоджено та ефективно, кожен усвідомлював, що ми садимо ліс не лише за себе, а й за тих, колег, хто був чи лишається на тимчасово окупованих територіях, хто не зміг попрацювати в рідному лісі. Ми віримо в нашу перемогу, тому кожен з нас з своєю щоденною працею, волонтерською роботою чи словами підтримки робить свій внесок у майбутнє нашої України, - наголосив Віталій Сухович.